Hotell Rwanda

Igår blev det filmkväll när jag insåg att Hotell Rwanda visades på en av tv1000 kanalerna. Har sett den tidigare men den är en sådan film som man aldrig kan se för många gånger.
Filmen är verklighetsbaserad och handlar om folkmorden i Rwanda 1994. När Belgien koloniserade landet delades dess folk upp i två folkslag, tutsier och hutuer. En slags rasism skapades mellan de båda folkslagen och hatet dem emellan trappades upp. Allt nådde sin kulmen med Belgiens utträde ur Rwanda och den dåvarande presidentens misslyckade försök till fred. Hutuerna tog över och beslöt sig för att döda alla tutsier. Medan världens blickar låg på Balkan ”glömdes” Rwandas problem bort. 1 miljon människor hann dödas i kriget innan hjälpen kom.
Filmen skildrar en hotellägares kamp att rädda människor undan krigets våld. Den lilla hjälp man får från omvärlden ställer endast upp på att rädda västlänningar från landet. Tutsierna lämnades åt sitt öde.
Filmen har ingen avancerad filmteknik, inga häftiga stuntscener eller stora fejkade explosioner. Filmen skildrar verkigheten, precis så som det var, det behövs inga explosioner eller otäcka blodsscenar för att bli berörd. Det här är en film som alla borde ta del av. 

Publicerat av

josse

Är en helt vanlig student som lever ett helt vanligt liv men har behov av att blogga av mig då nära och kära inte längre orkar lyssna på mitt tjat.

En kommentar till “Hotell Rwanda”

Kommentarer inaktiverade.